At ingen studentforeninger er like, er noe vi ofte sier. Men hva betyr egentlig det?

Først og fremst betyr det at «studentforening» er en samlebetegnelse for veldig mye som gjøres organisert og frivillig utenfor lesesalen – av og for studenter. Innenfor dette er variasjonene veldig store. Her viser vi hva vi mener med foreningsmangfold.

De forskjellige kategoriene

Hvilke foreninger som finnes i de forskjellige kategoriene finner man lett ved å sortere etter type i foreningsoversikten.

Det er flest foreninger knyttet til studier eller noe faglig. Faglige foreninger favner ofte mye bredere enn studier, og er åpen for alle som har denne spesifikke faglige interessen. For eksempel finnes det foreninger for både fransk og tysk språk, åpen for alle med interesse for språket og kulturen.

Nedenfor viser vi hva som finnes i kategoriene idrettsforeninger, arrangementsforeninger og tidsskrifter og media.

fordeling-etter-type-forening

Graf som viser hvordan studentforeningene er fordelt etter kategori.

Idrettsforeninger

I Oslo finnes det 47 forskjellige idrettsforeninger. Mange av disse har også flere undergrupper, slik at mulighetene for å være fysisk aktiv utenfor lesesalen er store. Noen av idrettsforeningene er tilknyttet lærested (for eksempel HiOA IL og Norges Idrettshøgskoles Idrettslag), mens Oslostudentenes Idrettslag (OSI) er åpen for alle studenter. Idrettsforeningene tilbyr opplæring og utøving på både nybegynner- og høyere nivå, og noen idrettsforeninger ligger til og med i toppen nasjonalt. For eksempel ble HiOA Lacrosse Queens (damelaget) Norgesmestre i 2016!

HIOA Lacrosse Queens på kamp. Foto: Camillaobi (instagram)

Arrangementsforeninger

38 foreninger har som sitt hovedformål å arrangere arrangementer for egne medlemmer eller besøkende. Her finner man fadderforeninger som organiserer fadderukene, større festivaler som UKA på Blindern og Justivalen, sosiale foreninger, og foreningene som tilbyr jevnlige arrangementer for hele Oslos befolkning. De sistnevnte foreningene strekker seg bredt, og arrangerer filmvisninger, debatter, kunstutstillinger etc. Mange av arrangementsforeningene har tilhold på Det Norske Studentersamfund (Chateau Neuf).

Tidsskrifter og media

Innenfor denne kategorien er det hele 33 foreninger, og 30 av disse er tidsskrifter. (De resterende tre medieforeningene driver med hhv. TV, radio og markedsføring av Det Norske Studentersamfund.) I Foreningsoversikten er det registrert* at tidsskriftsforeningene til sammen har 596 aktive medlemmer! Det vil si at rundt 600 studenter i Oslo skriver for eller på andre måter er engasjert i å produsere frivillig drevne tidsskrift. Tidsskriftene blir plassert ut rundt på studiestedene, og det er også mulig å abonnere på flere av dem. Se oversikt over alle tidsskriftene her.

*Disse tallene blir lagt inn av foreningene selv, og endret ved jevne mellomrom.

Et utvalg av Oslos studenttidsskrifter

Så de som lurer på om foreninger er noe for dem, bør heller spørre seg hvilken forening som passer aller best. For ingen studentforeninger er like.

Les mer om Oslos studentforeninger på Foreningsbloggen.

Foreninger