Fadderukene begynner å nærme seg slutten. I foreningen din har dere forhåpentligvis fått rekruttert massevis av nye studenter som ikke helt er klar over hva de har begitt seg ut på. Men hva skal du gjøre for at de skal bli værende i foreningen?

Det er alltid en utfordring. Du har rekruttert 15 nye studenter til foreningen din, som med lysende øyne ser til deg for å sysselsettes. Men hva skal du bruke dem til, og ikke minst, hva skal du gjøre for at de skal finne seg til rette i foreningen?

1. Vennskap

Vennskap er det viktigste i en forening. De nye må rekke å bli kjent med hverandre og med de eldre aktive i foreningen. Vennskap vokser frem dersom personer tilbringer tid sammen og får sine delte historier. Disse delte historiene kan du lage for dem. Stell i stand en bli kjent fest eller hyttetur der du arrangerer rebusløp, mimelek eller andre gruppeaktiviteter der folk får våget seg litt utenfor komfortsonen sin. Her er det viktig at du eller en annen i foreningen går frem med et godt eksempel og styrer «leken». Pass spesielt godt på at gamle klikker blir brutt opp slik at de nye har en mulighet til å bli inkludert.

2. Ansvar og oppgaver

De nye medlemmene av foreningen din har blitt med fordi de ønsker å gjøre noe. Da må du ha oppgaver til dem, oppgaver som føles viktige. Dersom du har rekruttert flere studenter enn du i utgangspunktet hadde oppgaver til må du sørge for å sette også disse i sving. Et foreningsmedlem som ikke har noe å gjøre kan fort forsvinne til en annen forening. Du kan for eksempel gi noen av de nye medlemmene ansvar for å lage et helt nytt sosialarrangement for de andre i foreningen. De vil da føle seg verdsatt og at du har tillit til dem. Pass bare på at du ikke kaster dem ut på for dypt vann med en gang. Mye som kan være innlysennde for eldre medlemmer av foreningen er antakeligvis ikke det for de nye medlemmene. Hold dem lett i hånden så vil nok alt gå bra.

3. Eierskap

Vurder disse utsagnene: 1) «Dette er foreningen jeg er med i» 2) «Dette er min forening». Budskapet er det samme, men utsagn 2 er det beste, Det er fordi utsagn 2 inneholder en følelse av eierskap. Eierskap vil si at man er stolt av foreningen sin og det arbeidet man gjør. Et medlem som føler ekte eierskap til en forening vil med stor sannsynlighet stå løpet ut. Eierskap kan ikke trylles frem, det kommer etter en periode i foreningen der det nye medlemmet både har stiftet nye vennskap, og har fått oppgaver og ansvar som føler meningsfult. Eierskap er derfor på mange måter målet med en god integreringsstrategi.

Dette er jo egentlig bare overskrifter. Om du ønsker å utbrodere disse konseptene litt mer kan du melde deg på SiO Foreningers kurs i rekruttering. Denne høsten holder vi to kurs, 02.09 og 13.10. Kursene varer fra 17-20 og er gratis for medlemmer av studentforeninger i Oslo.  Påmelding finner du her

Nyttige tips