Som student er poenget at man skal tilegne seg mest mulig kunnskap. Man starter på et utdanningsløp, og kommer ut i andre enden med hodet fullt og forhåpentligvis arbeidslysten fortsatt på topp.

Så kommer jobbsøkerprosessen, og kompetansen din blir satt på prøve. Et fint vitnemål er bra, men ofte er det også noe mer som etterspørres før jobben er din.På karrierespråket kalles dette for «ferdigheter». Merk deg ordet, for ferdigheter skiller klinten fra hveten når jobbintervjuer og arbeidsliv (en gang) står for tur.

Hvilke ferdigheter har du?

I utlysningstekster står det ofte noe om krav til erfaring. Dette er et klassisk Catch 22 for mange nyutdannede. Har ikke erfaring, får ikke jobb, får ikke jobb får ikke erfaring. Men trenger det å være sånn?

Nei, det gjør ikke det. Som student bygger du kompetanse. Du bruker timevis på lesesalen og forelesninger, og lærer deg et fag. Dette er kompetansebygging. Ved siden av dette kan man bygge ferdigheter. Ferdigheter er det du kan utover faget ditt.

Hvordan få ferdigheter?

Å ha en deltidsjobb gir deg ferdigheter. Du blir flinkere til å fungere i et arbeidsmiljø, til å ha en sjef som stiller krav til deg og til å holde tidsfrister. Utover dette er det mange som opplever at deltidsjobben ikke har all verdens relevans.

Ferdigheter får du nemlig ganske enkelt gjennom å delta i en studentforening. Alt du lærer er ikke like nyttig, eller like åpenbart nødvendig, men når du står i den andre enden og graden er sikret, kan du se tilbake på din erfaringen du har fått i studentforeningene, og over tid vil du se at ting du har vært med på utgjør et vesentlig tilskudd til dine ferdigheter.

Vi i SiO Foreninger bidrar også til at det skal være enkelt å tilegne seg ferdigheter hvis du er med i en studentforening. Vi har et kurstilbud som er tilpasset arbeidsoppgaver og utfordringer i studentforeninger,

Det kan også legges til at det å delta i foreningsaktivitet også kan hjelpe deg til å finne ut hva du trives med å jobbe med.  Regnskap, detaljarbeid? Utviklingsarbeid? Markedsføring? Alt dette, og mere til, er ting du kan prøve deg på i studentforeninger, og kanskje lærer du noe nytt om deg selv? Ikke bare om hva du kan, men hva du liker å drive med!

Vi har intervjuet fire studenter som er med i ganske så ulike foreninger om hva de mener er det viktigste utbyttet av å engasjere seg i en studentforening.  Disse intervjuene kan du lese her.

Du finner en oversikt over hvilke studentforeninger som finnes på www.sio.no/foreningsoversikt. Vi i SiO Foreninger hjelper deg også gjerne å starte en forening, om du ikke finner noe som frister.

Og ferdighetene? De får du i foreningene, og på våre kurs.