Felicitas Scheffknecht og Jeanette Viken

Av Felicitas Scheffknecht, Kulturstyreleder og Jeanette Viken, Nestleder Velferdstinget i Oslo og Akershus.

Kulturstyret vil på høstens første tildelingsmøte prioritere prosjektsøknader for arrangementer som markerer Verdensdagen for psykisk helse. Ingenting er for stort eller for smått, og lavterskel er stikkordet.

Semesterstart er rett rundt hjørnet og det betyr at det om et par uker vil være tusenvis av nye studenter som inntar hovedstaden. Vi har alle vært der. Vi har alle kjent på følelsene som følger det å starte på et nytt kapittel i livet. For årets studenter er situasjonen vanskelig. Boligkøen har aldri vært lenger og den usikkerheten som følger med det å forlate familie og venner, samtidig som en ikke har et sikkert sted å bo, er nok til å få hvem som helst til å føle at de er ute på dypt vann.

Samhold og mestring

Det er godt kjent at studenter utgjør en sårbar gruppe. Forekomsten av alvorlige psykiske symptomplager er dobbelt så høy i studentmassen som i normalbefolkningen for øvrig, flere mangler nære vennskap på studiestedet og melder om sosial ensomhet (SHoT 2014).

Det er her studentforeningenes betydning kommer tydelig frem. Mennesker er sosiale vesener av natur, vi søker etter et positivt felleskap som gir en funksjon i hverdagen. Vi søker samhold og å bli sett, generelt takler vi hverdagens utfordringer bedre hvis vi har en sterk identitet og tilhørighet. Studentforeningene tilbyr akkurat dette. Å være med i en forening vil mange beskrive som å være en del av en familie. En opplever samhold, mestring og får en mening i hverdagen.

Verdensdagen for psykisk helse

10. oktober markeres Verdensdagen for psykisk helse med tema ‘Noe å glede seg over’, dette er noe studentforeningene kan stille seg bak.

«Ingenting er for stort eller for smått så lenge det er et åpent lavterskel arrangement/tilbud, slik at en når ut til de studentene en vanligvis ikke treffer.»

Velferdstinget og Kulturstyret ønsker å legge til rette for at dette er noe foreningene kan være med å markere. Derfor prioriteres prosjektsøknader for arrangementer som kommer inn til Kulturstyrets første møte med søknadsfrist 23. august. Ingenting er for stort eller for smått så lenge det er et åpent lavterskelarrangement/-tilbud, slik at en når ut til de studentene en vanligvis ikke treffer. Forslag til arrangementer er spillkveld, åpen lagtrening, filmvisning, konserter eller hva som helst man kan glede seg til. Årets Verdensdag faller på en mandag så da er det ekstra godt å ha noe å glede seg til!

Martine Gjerde skrev i et innlegg i Universitas:

Samfunnet har blitt mitt andre hjem. Å endelig føle seg verdsatt er jeg så takknemlig for. I vanskelige perioder i livet er det akkurat det en trenger. En plass å legge de vanskelige tankene på hyllen, le høyt og smile til du får vondt i kjeven. En plass hvor du rett og slett kan slippe deg litt løs. Her er det rom for å være akkurat den du er.

Bli med og marker dagen for at flere kan få oppleve nettopp dette.

For mer info se www.verdensdagen.no

Arrangement, Nyttige tips