Internansvarlig Henrik Sandmark. I bakgrunnen kan du skimte et  av de mange diplomene som pryder kontoret

Internansvarlig Henrik Sandmark. I bakgrunnen kan du skimte et av de mange diplomene som pryder kontoret

På mange måter reflekterer foreningsmiljøet de generelle trendene i samfunnet. Foreningene er ofte tidlig ute med å ta i bruk nye måter å gjøre ting på. En trend som har tatt virkelig av her til lands de siste 4-5 årene er ølbrygging. Norske mikrobryggerier som Nøgne Ø og Ægir har med stort hell fornorsket trenden fra New York, og sære småbryggerier er ikke lenger unntaket men heller normen på byens mange serveringssteder.

«Ølbrygging er det perfekte møtet mellom vitenskap og kunst.»

Dette ser vi også i foreningsmiljøet. Nylig startet studentene opp igjen den stolte bryggetradisjonen i Frydenlunds gamle lokaler som nå brukes av Høgskolen i Oslo og Akershus, men «Studentfryd» som foreningen kaller seg selv er langt i fra den første. Det har lenge blitt brygget øl på Blindern, men der det har vært brygget lengst – og best – er på Chateau Neuf i Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug.

MacGyvers bryggeri

Kommunikasjonsansvarlig Ada Moe Fause viser stolt frem foreningens "Breaking Bad"-kolbe

Kommunikasjonsansvarlig Ada Moe Fause viser stolt frem foreningens «Breaking Bad»-kolbe

Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug holder hus i studentersamfunnets høyborg. Fra fjerde etasje på Majorstuen er de studentbryggernes desiderte mestere, med så mange priser og diplomer at de ikke har nok veggplass til dem alle. Den imponerende merittlisten er kun overskygget av det faktum at de har laget så å si alt utstyret sitt selv. Øltankene var en gang varmtvannsberedere, Baren er en gammel fryseboks og kontrollpanelet har en fortid som sikringsskap. Ikke dårlig, spesielt med tanke på at det er akademikere vi snakker om.

Men tilbake til øllet.

Jeg møter BI studentene Ada Moe Fause og Henrik Sandmark som er henholdsvis Kommunikasjonsansvarlig og internansvarlig i foreningen nede i Glassbaren. Jeg vil vite mer om øllet. Hvor flinke er de egentlig? Ada forteller meg at hun ikke klarer å ramse opp alle prisene de har vunnet. Det er for mange. Hun sender meg isteden listen på mail. Ada har rett. Listen er lang. De har blitt kåret til årets forening i Det Norske Studentersamfund og av alle prisene de har fått for ølbryggingen er halvparten diverse førsteplasser. Henrik forklarer at vil mestre ølbrygging og videreføre kompetansen sin. Det er kunnskap og lidenskap de brenner for. Den primære driften er derfor kurs for andre studenter. Det være seg nybegynner- eller videregåendekurs for foreningens medlemmer eller teambuilding-kurs for styrer i andre studentforeninger.

De lærer folk å brygge øl. Og de lærer folk å elske øl.

Henrik dykker ned i fryseboksbaren

For Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug er øl kunst, og ølbrygging er for dem det perfekte møtet mellom vitenskap og kunst. Med en slik innstilling kan man få mye rare resultater. Blander du nemlig gal vitenskapsmann med eksentrisk kunstner og tilsetter litt gjær, humle og vann så kan du fort ende opp med agurkvitt eller sushi – ja du leste riktig – sushi øl.

Det er bare en ting å gjøre. Jeg slutter å føre overtid for kveldsbesøket på Chateau Neuf nå, for dette øllet må jeg smake på. Hvor mange sjanser får man egentlig til å få smake på sushi øl? Henrik lener seg ned i fryseboksbaren og kobler til sushiøllet mens han forsikrer meg om at det ikke inneholder rå fisk. Det er bare veldig mye ingefær og koriander.

Perfekt! Det smaker herlig. Mye bedre enn rå fisk.

Foreninger