27. august 2014

ParaVolley

Foreningsmiljøets antakeligvis største styrke er mangfoldet. Det finnes studentpuber, tidsskrifter, politiske, religiøse og humanitære foreninger, arbeidslivsforeninger, faglige foreninger, interesseforeninger og ikke minst film, tv, radio og teaterforeninger. Noe for alle og enhver.

Eller, nesten.

For selv om ingen blir nektet adgang i døren, er det ikke alle studentforeninger som er like tilrettelagt og universelt utformet som det de gjerne skulle vært. Foreningstilbudet til personer med funksjonsnedsettelse er dermed så som så. Men heldigvis er det en gjeng fra Oslostudentenes Idrettsklubb (OSI) som har gjort noe med den  saken. OSi Volleyball startet nemlig våren 2014 opp OSI ParaVolley – en undergruppe for personer med funksjonsnedsettelse (og alle andre også for den saks skyld) som ønsker å spille en litt annerledes form for volleyball.

Verdens beste armtrening

Jeg møter prosjektleder for OSI ParaVolley, Sigurd Strøm Nøsterud som forteller meg om idretten. «Den største forskjellen mellom ParaVolley og vanlig volleyball er at reglene sier at man må ha minst en rumpeball på bakken når man berører ballen.» Han forteller at spillerne flytter seg da raskt rundt på banen ved hjelp av armene – noe som da selvsagt medfører en fabelaktig trening for overkroppen. Sporten er dermed svært utfordrende for folk som er vant til å spille på to bein. Det er derfor ikke uvanlig av medlemmene i OSI Volleyball blir med på en omgang ParaVolley for å skjerpe teknikken og få seg en utfordring.

Ingrid Ringheim tar fri fra rullestolen for ParaVolley

Ingrid Ringheim tar fri fra rullestolen

I hallen møter jeg Ingrid Ringheim og Mostafa Etemad som begge sitter i rullestol. Ingrid har nettopp blitt med i OSI ParaVolley, mens Mostafa har vært med så og si siden oppstarten. De forteller at selv om de fremdeles er få, er det veldig fint med tilbudet. Spesielt ettersom det kommer flere nye medlemmer til.

Ekstra giv

Jeg ringer paraolympisk utøver Birgit Skarstein for en kommentar. Hun har mer erfaring enn de fleste med å være foreningsaktiv student i Oslo med funksjonsnedsettelse. Med en fortid fra både kjellerpuben U1, BokCaféen og ikke minst som leder av Velferdstinget har hun erfart det meste foreningsmiljøet har å by på.

Birgit+Skarstein2

Birgit Skarstein berømmer OSI Volleyball for satsningen på paravolley

«Det som er bra med foreningsmiljøet i Oslo er at det er så mange muligheter slik at man kan finne noe som man liker. Det at OSI nå har et tilbud som gjør at alle kan være med er supert! Fysisk aktivitet er viktig for alle – og spesielt for personer med funksjonsnedsettelse. Det gir ekstra giv med ParaVolley som er en veldig inkluderende idrett og som legger opp til at man samtidig møter andre.»

Hun legger til at selv om ikke alle foreningslokaler er på langt nær så tilrettelagte som de nok burde vært, så er det fremdeles mulig å være aktiv med funksjonsnedsettelse «MIn tanker er at man skal ikke trenge å tilrettelegge. Alle bør kunne være med i foreninger uansett hvilken tro, kjønn og funksjon man har. Tilhørighet bør basere seg på interesse. Selv har jeg hartt mye glede av å være aktiv i studentpolitikken. Jeg jobbet jo så og si fulltid i Villa Eika [Det studentpolitiske kontoret på UiO – red anm] og det er kanskje det minst tilrettelagte bygget på campus, men det er jo bare å prøve. Det meste går med litt kreativitet.»

For mer informasjon om OSI ParaVolley send en mail til volley-styret@osi.uio.no

Foreninger