Av Sabine Kristensen, SiO Foreningers kursholder på Regnskapskurs for store foreninger

Vassdal_ill3

Hei kjære foreningsmennesker og medstudenter!

Nå som et nytt studieår så vidt er i gang er det mange nye medlemmer og frivillige som skal ta i sine første tak i nye foreninger. Dette er alltid en spennende tid, og mulighetene er mange. Det finnes over 450 studentforeninger i Oslo, og også innad i de ulike foreningene er det mange forskjellige oppgaver å ta tak i, og mye å lære.

Foreningslivet

Gjennom mine fire år som frivillig i studentforeninger på Blindern har jeg lært mye, fra å lage potetmos med sementmikser til å sende brev til næringsetaten. Det nyttigste jeg sitter igjen med er en evne til å snakke med mennesker som jeg ikke hadde tidligere, og kunnskapen og ferdighetene jeg skaffet meg innen regnskapsføring og økonomi.

Da jeg startet i økonomiutvalget i foreningen min som helt fersk student var jeg en tur innom SiO Foreningers Regnskapskurs for store foreninger. To år etterpå ble jeg spurt om jeg ville holde det samme kurset, og det har jeg gjort de to siste årene.

Å holde et kurs for andre studenter som er interessert i foreningslivet har vært utrolig morsomt og spennende. Det gir et innblikk i hvordan andre foreninger fungerer, og hvilke utfordringer de møter i sin hverdag. Dessverre er det slik at en del som ender opp i en økonomiposisjon er litt motvillige til jobbe, noe som er synd. For det er ingen annen posisjon i foreningene som er så viktig for å holde  dem gående, og hvor man for et så godt overblikk og innblikk i foreningens gjøremål. Det er også en erfaring som er overførbar til mange andre steder utenfor studenthverdagen, og har potensiale til å gi en god mestringsfølelse.

Regnskapskurset

Regnskapskurs for store foreninger går over tre kvelder, og har hovedfokus på regnskapsprogrammet Mamut og oppbyggingen av regnskap. Det er selvfølgelig mange tall man jobber med, men det krever ingen matematiske kunnskaper utover det en mobilkalkulator kan hjelpe med.

Den første kvelden brukes på å forklare oppbyggingen til et standard regnskap, og viktigheten av rollen som regnskapsfører/økonomiansvarlig. I tillegg snakker vi noe om forskjellige lover og regler som henger sammen med regnskap, og bygger opp en grunnleggende forståelse av regnskapsføring og begreper innen dette feltet.

De to neste kveldene brukes til å gi en innføring i dataprogrammet Mamut. Vi går gjennom de mest brukte funksjonene og fører et enkelt lite regnskap som simulerer et årsregnskap. Gjennom disse kveldene kommer vi innom så godt som alle funksjoner som trengs for å klare å bruke programmet effektivt i studentforeningene.

Hjelp på veien

Sammen med kurset kommer det også tre hefter som gir en mer detaljert gjennomgang av det samme materialet, og en «bruksanvisning» for Mamut. Om man noengang støter på problemer som man ikke klarer å løse innad i foreningen, så er det selvfølgelig bare å ta kontakt med SiO Foreninger som sender noen som kan vifte med en tryllestav og løse flokene på magisk vis. De siste to årene har dette vært meg, og det er noe jeg har syntes har vært veldig interessant, for da har jeg kunne se hvordan de ulike foreningene har arbeidet og organisert regnskapene sine. Jeg er kanskje litt nerd…

De vanligste feiltrinn jeg støter på er ting som er enkelt å unngå. For det første er det viktig å ikke jobbe i skippertak, for ingenting er enkelt når man er stressa og har liten tid. Det andre er å avklare ansvarsområder når man tar over jobben, siden det er veldig kjedelig når viktige papirer ikke blir sendt inn til skatteetaten fordi alle har trodd det var noen andres ansvar. For det tredje, vær en del av foreningen og snakk med folk, så det ikke blir en ensom og isolert post, og få en oversikt på hva foreningen faktisk planlegger før de gjør det, heller enn når du plutselig står med regningen i hånden.

De fleste er engstelige for slike ting som MVA-rapporter og kontakt med skatte- og næringsetaten. Dette er ikke unødvendig, men det kan omgås ved å være ute i god tid og å ha nok informasjon. Folkene som tar telefonen hos skatteetaten/næringsetaten er vanligvis veldig hjelpsomme, og bare man har litt tålmodighet pleier de å kunne finne ut av det meste og forklare hva som trengs når man står fast.

Bli frivillig

Så hopp i det! Bli med i foreningshjulet og vær med på å sikre stabilitet og framdrift. Og mens dere har det gøy, så lærer dere ting som kan hjelpe dere siden og kanskje kan være relevant for enten studier eller en senere jobb. Men først og fremst er det en veldig interessant kjerneposisjon i studentforeningene, det beste studietiden har å by på.

Lykke til!

Om gjestebloggeren:

Sabine Kristiansen har vært aktiv i Realistforeningen på UiO, og har også holdt regnskapskurs for store foreninger for SiO Foreninger de siste to årene. Hun studerer på Politihøgskolen, og har derfor måttet slutte som kursholder for å flytte nordover for å ha praksis.

SiO Foreninger holder regnskapskurs for både store og små foreninger. De første kursene begynner i uke 36, les mer og meld foreningen på her.