28. mars 2014

Cinema Neuf

De ble kåret til Årets Forening på Chateu Neuf i 2012, Årets forening på UiO i 2013 og Årets Filmklubb av Norsk filmklubbforbund nå i 2014. De gjør tydeligvis veldig mye riktig, men hvordan får de det til? Jeg tar turen ned til studentersamfunnet der jeg møter foreningens avtroppende leder Helene Aalborg og PR-ansvarlig Edvard Bjørnson for å prate om suksesshistorien Cinema Neuf.

Helene og Edvard viser stolt frem prisene for beste studentforening og beste filmklubb

Foreningen så først dagens lys for 25 år siden, da som Blindern Filmklubb. På den tid fylte de det enorme Sophus Lies Auditorium og viste film hele natten gjennom. I 2003 flyttet foreningen ned til Chateu Neuf der de fikk sitt nåværende navn. De skiller seg fra det øvrige filmtilbudet i hovedstaden på flere måter. De viser smalere filmer som ikke nødvendigvis har den samme brede publikumsappellen som blockbusterne fra Hollywood – og de viser dem fra 35 mm filmrull.

Film på film

Filmrull er et nesten sakralt begrep for gjengen i Cinema Neuf. Edvard forteller at å se film fra rull er en helt egen opplevelse som muligens kan sammenlignes med å høre musikk fra vinylplater. Helene supplerer med at rent kulturhistorisk er det jo filmrullene som er film. De første filmene ble laget på filmrull, og det er først i senere tid at video og digital fremvisning har blitt tatt i bruk. Kjærligheten til det gamle formatet er kanskje det som gjør at Cinema Neuf blir anerkjent som en klubb for filmconnaisseurer – for dem som kjenner, og virkelig elsker film.

Ikke akkurat Netflix nei

Samtidig har de et veldig variert program. Med tre faste visninger i uken kan de vise mye forskjelling. Supermandag er en myk start på uken med filmer med en sterk publikumsappell, som for eksempel spaghettiwestern. Tirsdagen vies til de smalere filmene med konseptet «Tidsbilde», mens «Filmrulltorsdag» utelukkende viser filmer fra filmrull. I tillegg arrangerer de førpremierer og utekino under fadderukene. Arrangementer som kan trekke hundrevis at besøkende.

«Ække det fali a?»

I Cinema Neuf er hjulene i filmrullmaskineriet de frivillige. Det er dem som bestemmer filmene som skal vises, lager programblad og forbereder visninger. For å ta vare på de flittige aktive har foreningen flere interne arrangementer. Helene nevner de Interne marathonvisninger som alltid avsluttes med Flåklypa, Blakkemiddager like før studielånet tikker inn på konto for ikke å glemme julebord med både festtaler og stas.

De har en helt egen humor på Cinema Neuf

Cinema Neuf er en forening som går som det griner. Alle prisene de har vunnet de siste par årene viser en forening i sterk vekst. De roses gang på gang for et ambisiøst og variert program, hyppige visninger og mange aktive. Det ser ut som de har mestret balansegangen mellom filmer med smal og bred appell med gratis popcorn på visning som prikken over i-en.

Filmens skole

Jeg avslutter intervjuet med å spørre om hva de tror er det viktigste med studentforeninger. Leder Helene forteller at foreningsengasjement har gitt henne en praktisk utdanning i det hun er aller mest interessert i å drive med, samtidig har det gitt henne et mye større kontaktnett. Hun forteller at for henne personlig har foreningen vært mye mer utslagsgivende enn bacheloren i kultur og samfunnsfag for hvordan livet hennes ser ut i dag. Hun har nå blitt leder i Norsk Filmklubbforbund. Et steg på karrierestigen som de fleste nok bare kan drømme om

faktaboks