Det er årets første vårdag og jeg er i hjertet av Oslo, på vei mot nerdenes høyborg: Norges Informasjonsteknologiske Høyskole (NITH). Jeg skal møte Studentsamfunnet ved skolen, en gjeng som anser «nerd» for å være hedersbetegnelse og som drifter så å si alt av studentengasjement ved NITH. Av totalt drøye 800 studenter er ca 100 aktive medlemmer i studentsamfunnet, i et eller flere av de totalt 9 underutvalgene som driver med alt fra programutvikling til musikk, idrett, bardrift og alt mulig annet som bare kan beskrives som fantastiske fritidsaktiviteter.

Kristine Sundt Lorentzen og Øyvind Fuglebakk viser stolt frem lokalene til Samfunnet ved NITH

Jeg møter Studentsamfunnets leder Øyvind Fuglebakk sammen med markedsansvarlig Kristine Sundt Lorentzen på kontoret til Arbeidsutvalget – samfunnets øverste organ. De forteller hvordan Samfunnet har tatt ansvar for å skape et godt sosialt miljø for studentene på NITH. Fra fadderuker til julebord og alt i mellom, sørger de for at de ferske IT-studentene finner seg til rette på skolen, som har rykte på seg for å ha et skikkelig bra sosialt miljø.

Nerdenes hevn

«Å lykkes som spilldesigner er like sannsynlig som å lykkes som rockestjerne».

I februar kunne Dagens Næringsliv melde at NITH-studenter kan ta en industri-bachelor med utplassering i en bedrift som for eksempel Accenture som del av graden. Det er ikke en mulighet som er alle studenter forunt, og det sier noe om hvordan NITH-studentene verdsettes. Informasjonsteknologi er et felt i enorm vekst der bedrifter kontinuerlig er ute etter gode talenter. Øyvind og Kristine forteller om et slikt talent på NITH. Mattis Delerud, med fortid fra studentsamfunnets Prosjektutvalg for Spill (PUS) som denne uken vant den prestisjetunge nykommerprisen (One to Watch) i British Academy og Film and Television (BAFTA)s spillkåring med spillet Size DOES Matter. Det kan sammenlignes med å vinne Oscar som student.

Øyvind forteller hvor stort dette egentlig er. «Å lykkes som spilldesigner er like sannsynlig som å lykkes som rockestjerne».

Samtidig er det ikke nødvendig å hevde seg som Delerud har gjort, for å konkurrere på vegne av studentsamfunnet NITH. Øyvind forteller stolt at foreningens fotballag (som for første gang hadde klart å stille 11-erlag) har prestert over all forventning og klart å sikre  en respektabel nest sisteplass i bedriftsturneringen. Litt sterkere resultater har de nok imidlertid å vise til innen e-sport. Flere på skolen spiller ikke dataspill for gøy – de trener for å konkurrere.

Freaks and geeks

Samfunnets egen pub beviser hvor glad de er i ordspill

Men stort sett er det sosiale i sentrum. Kristine forteller at det ikke er uvanlig at studentene utfordrer hverandre – og foreleserne – i blant annet kortspillet Magic The Gathering i studentpuben #fuBar. Et sted der veggene er dekorert med pixlerte IT-logoer og beerpong er den store folkesporten. Dersom en utenforstående skulle overhøre en vanlig samtale i #fuBar kunne samtalen like gjerne vært på gresk (eller Klingon?). For det er som Kristine sier: kulturen og de unike referansene blant studentene er det som skaper det sterke samholdet i Samfunnet NITH. Det er også det som gjør at jeg, på tross av en mastergrad i medievitenskap, føler meg som en skikkelig noob når jeg forlater #fuBar og trasker tilbake til kontoret uten den fjerneste anelse om hva Kristine og Øyvind mente når de, underveis i intervjuet, snakket om en «raspberry pie».

Jeg tror ikke de snakket om baking…

Faktaboks

Bli med i samtalen! 2 kommentarer

1. Fantastisk innlegg. I tillegg til å være svært morosamt har du klart å fange essensen av Studentsamfunnet NITH som vi alle holder kjært og kjenner oss igjen i!

+1 internets for you, good sir!

• Gøy at du likte det, alltid gøy å skrive om folk som er skikkelig dedikerte (dvs nerder 😉 )

Kommentarene er stengt.

Foreninger