Med januarsnøen knakende under vinterskoene tar jeg turen ned til RF-kjelleren i Vilhelm Bjerknes’ hus der Alexander Fleischer, fysikkstudent og formann i realistforeningen (RF) byr på en baffel. Ja, du leste riktig – baffel. Til ære for realistforeningens høye beskytter, den fullvoksne utstoppede brunbjørnen Ursus Major, eller Storebjørn som han kalles, serverer RF utelukkende bjørnevafler – bafler.

Pål Valberg sørger for god stemning ved baffeljernet

Alexander forteller at realistforeningen er en svært gammel forening. Stiftelsesdatoen i 1859 gjør foreningen eldre enn Matematisk og Naturvitenskapelig fakultet (MatNat) som først ble til i 1861. Selv spøker realistforeningen med at de egentlig ikke er MatNats fakultetsforening, det er snarere omvendt.

Donald og pølser

Når en forening har eksistert så lenge som RF, vokser det fren en del … underlige tradisjoner. For eksempel serveres det utelukkende pølse og potetmos på foreningens galla, passende nok kalt for Høstpølsefesten. Hver 17. mai må foreningens formann bade i bjørnefontenen på Majorstuen og på generalforsamlingen lager de papirfly av sakspapirene og ser Donaldfilmer i pausen.

Selv forslagskassen til foreningen er en teddybjørn

Samtidig er det ikke bare fjas. RF har som målsetning å være samlingspunkt for alle studenter på MatNat. Det innebærer faglige arrangementer minst en gang i måneden, en sterkere satsning på RF-kjelleren som konsertscene og et nyopprettet kor. Alle disse aktivitetene, i tillegg til cafe-, bardrift og alt annet som hører en kjellerforening til gjør at de klarer å nå svært bredt ut til studentene.

Mer enn bare studier

Alexander mener foreningsaktivitet er viktig, spesielt på MatNat der det er mye frafall blant studenter som ikke finner seg et sosialt nettverk. Han håper at

Alexander Fleischer, fysikkstudent og formann i Realistforeningen

Realistforeningen kan bidra til at flere finner venner og blir værende på studiet. Studielivet er jo mye mer enn bare studier

For eksempel, kan Alexander fortelle, gjorde den svært anerkjente sosiologen Johan Galtung ganske mye mer enn bare å studere i sin tid på Blindern. En legende i RF er at Galtung, mens var formann i foreningen, skal han ha dratt til Frankrike der han oppdaget en fane med bokstavene RF (Republique Francaise) som han klarte å stjele med seg tilbake til foreningen. Fanen brukes hvert år på 17. mai og RF har visstnok fremdeles et noe anstrengt forhold til den franske ambassaden.

Det som er litt festlig er at Galtung senere startet freds- og konfliktsforskningen her til lands. Kanskje innså han noe essensielt da han krenket den franske suvereniteten?

faktaboks

Bli med i samtalen! 2 kommentarer

1. Åhh, savner RF! Høydepunkt på UiO 😀

• RF-kjellerens 30årsjubileum i løpet av semesteret er jo en ypperlig anledning til å ta turen tilbake. Just sayin’ 😉